Att bemästra en hel konstform

(Eller att smalna av och fokusera på bara en liten del.)

Som alla andra konstformer så är fotografering en lång och slingrande väg genom en snårig verklighet. Det finns så många olika anledningar att fotografera, olika stilmässiga inriktningar, olika verktyg och strategier . . . kort och gott, det går inte riktigt att överskåda alla möjligheter.


Efter att ha provat på fotografering som hobby under några år, då jag mestadels ägnat mig åt analogt svartvitt foto a la 60-tal, gjorde jag ett lappkast på 180 grader. Du vet, innan höll jag på med filmrullar och mörkrum, kladd med kemikalier i en långsam process och bara massa kostnader. Det var magiskt och underbart! Ett beslut växte fram att försöka ge mig på fotografyrket och det klarnade att jag behövde lära mig digitalt foto. Jag behövde lära mig hur fotografering fungerar idag, så jag bestämde mig för att lägga mina romantiska drömmar om vad som hände förr i tiden åt sidan en period. Jag måste lära mig verkligheten kring fotografering tillsammans med andra som vet hur det går till nuförtiden.

För drygt ett år sedan, den 12e Augusti 2021 skrev jag ett meddelande till mig själv, i kalendern i min smartphone. Meddelandet löd ”Ett år senare: jag har betalande kunder som fotograf, och fakturerar med eget företag.” Det plingade till i min telefon klockan 8 på morgonen exakt ett år senare och jag hade fullständigt glömt bort att jag gjort den anteckningen. Där stod jag, mitt i ett jobb som skolfotograf, och log åt att jag lyckats infria den viktigaste delen av min plan: jag var fotograf med betalande kunder. Under sommaren hade jag fotograferat mitt första bröllop, kommit in på en folkhögskola och så gott som avslutat det estetiska programmet på gymnasiet. Dessutom hade jag hunnit porträttera hästar, prova sportfotografering, göra produktfotograferingar, inviga en krog och en del andra roliga projekt. Och just nu jobbar jag med en 2 månader lång anställning som skolfotograf. Ibland måste man göra en rejäl återblick för att förstå vart man är på väg. Den här återblicken säger mig att jag är på väg att bli fotograf till yrket.

Nu kanske jag borde sätta mig ner och skriva ett nytt meddelande till mig själv som plingar till i telefonen om ett år, måste bara fundera ut vad det ska handla om. Med tanke på hur många stilar det finns och hur mycket det finns att lära sig i varje stil, så kanske det bästa vore att jag om ett år visste vem jag vill vara som fotograf.

”Ett år senare: jag . . . ”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: